UA-118352680-1

Orphan Brands

In de merkenleer is een aparte rol gereserveerd voor merken die liefdeloos in wees- en bejaardenoorden een bestaan lijden waarbij ze min-of-meer aan hun lot worden overgelaten of het slachtoffer zijn van geldbeluste beheerders. Ze hebben hun oorspronkelijke functie verloren. Zijn door de familie verlaten. Hun enige bestaansrecht is een licht aha-effect bij de consument.

Kodak scheermesjesDeze week zijn bij Koopjedeal scheermesjes van Kodak in de aanbieding. Scheermesjes van Kodak?! Twintig stuks met houder van €29,99 voor €9,99.

Kodak

We kennen Kodak nog als een merk dat groot was in fotografie. Zo groot dat een kreet uit de reclamecampagnes van het bedrijf zelfs in ons taalgebruik vereeuwigd is, het kodak-moment. Die uitdrukking kreeg later de cynische bijbetekenis: zakelijke kans gemist. Begin jaren tachtig had het bedrijf meer dan 10 miljard dollar omzet. In 2012 ging Kodak failliet.

Kodak cameraKodak is in 1888 geregistreerd door George Eastman, dus het is een merk met een enorme historie. Na het faillissement vond er een gedeeltelijke doorstart plaats onder de naam Kodak Alaris, onder hoede van het eigen Britse pensioenfonds. Daar vinden we een ratjetoe aan activiteiten. Zo worden er posters en met eigen foto’s bedrukte mokken verkocht onder het label Kodakmoments. Deze divisie heeft ook een B-to-B tak die dhz-drukwerkcomputers verkoopt aan retailers. En ze doen iets met hypotheken.

Kodak ImageOok bij Eastman Kodak zelf bleef na het faillissement bestaan, want nadat alle schuldenaars betaald waren uit de opbrengst van de uitverkoop resteerde er nog een bedrijf dat van de rechter aan de beurs genoteerd mocht blijven. De onderneming maakt nog steeds film en fotopapier, maar het verhuurt ook de oude Eastman Kodak industrieparken.

Licensing

Tegelijkertijd wordt door Eastman Kodak de naam en het beeldmerk in licentie gegeven aan derden. Dat is een manier om oude merken uit te melken. Geef het in licentie aan een batterijfabriek, een inktcartridge-producent, een zonnebrillenfabriek en een scheermessenverkoper, dan levert het nog wat extra op.

Degene die genoemde scheermesjes laat maken en verkoopt is Strand Europe in Engeland, tevens licentiehouder van het merk voor batterijen en zaklampen. Strand Europe heeft lokale groothandels zoals het bedrijf Base World Trading, gevestigd in woonhuis in een voorstadje van Barcelona. Dat bedrijf zien we ook verkopen op Amazon.nl.

Kijk overigens goed naar dat beeldmerk, want dat kent verschillende varianten. Met tekst horizontaal en verticaal, en toch blijft de vorm altijd herkenbaar als Kodak.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

vier × een =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /www/wp-includes/functions.php:5279) in /www/wp-content/plugins/wp-fastest-cache/inc/cache.php on line 384 Orphan Brands » Zakenkrant UA-118352680-1

Orphan Brands

In de merkenleer is een aparte rol gereserveerd voor merken die liefdeloos in wees- en bejaardenoorden een bestaan lijden waarbij ze min-of-meer aan hun lot worden overgelaten of het slachtoffer zijn van geldbeluste beheerders. Ze hebben hun oorspronkelijke functie verloren. Zijn door de familie verlaten. Hun enige bestaansrecht is een licht aha-effect bij de consument.

Kodak scheermesjesDeze week zijn bij Koopjedeal scheermesjes van Kodak in de aanbieding. Scheermesjes van Kodak?! Twintig stuks met houder van €29,99 voor €9,99.

Kodak

We kennen Kodak nog als een merk dat groot was in fotografie. Zo groot dat een kreet uit de reclamecampagnes van het bedrijf zelfs in ons taalgebruik vereeuwigd is, het kodak-moment. Die uitdrukking kreeg later de cynische bijbetekenis: zakelijke kans gemist. Begin jaren tachtig had het bedrijf meer dan 10 miljard dollar omzet. In 2012 ging Kodak failliet.

Kodak cameraKodak is in 1888 geregistreerd door George Eastman, dus het is een merk met een enorme historie. Na het faillissement vond er een gedeeltelijke doorstart plaats onder de naam Kodak Alaris, onder hoede van het eigen Britse pensioenfonds. Daar vinden we een ratjetoe aan activiteiten. Zo worden er posters en met eigen foto’s bedrukte mokken verkocht onder het label Kodakmoments. Deze divisie heeft ook een B-to-B tak die dhz-drukwerkcomputers verkoopt aan retailers. En ze doen iets met hypotheken.

Kodak ImageOok bij Eastman Kodak zelf bleef na het faillissement bestaan, want nadat alle schuldenaars betaald waren uit de opbrengst van de uitverkoop resteerde er nog een bedrijf dat van de rechter aan de beurs genoteerd mocht blijven. De onderneming maakt nog steeds film en fotopapier, maar het verhuurt ook de oude Eastman Kodak industrieparken.

Licensing

Tegelijkertijd wordt door Eastman Kodak de naam en het beeldmerk in licentie gegeven aan derden. Dat is een manier om oude merken uit te melken. Geef het in licentie aan een batterijfabriek, een inktcartridge-producent, een zonnebrillenfabriek en een scheermessenverkoper, dan levert het nog wat extra op.

Degene die genoemde scheermesjes laat maken en verkoopt is Strand Europe in Engeland, tevens licentiehouder van het merk voor batterijen en zaklampen. Strand Europe heeft lokale groothandels zoals het bedrijf Base World Trading, gevestigd in woonhuis in een voorstadje van Barcelona. Dat bedrijf zien we ook verkopen op Amazon.nl.

Kijk overigens goed naar dat beeldmerk, want dat kent verschillende varianten. Met tekst horizontaal en verticaal, en toch blijft de vorm altijd herkenbaar als Kodak.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

vier × een =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.