UA-118352680-1

Penny licks

Dit is iets voor een ijscoman die goed geboerd heeft. Leg een collectie penny licks aan! Ze zijn zeldzaam en worden niet altijd als zodanig herkend, dus je vindt ze nog steeds op car boot sales in Engeland. Of deze ijsdopjes ook elders in Europa gebruikt werden, weet ik niet.

Het lijkt op een borrelglas of een eierdopje, maar het is een glazen houder voor één bolletje ijs. Ze zijn vaak gemaakt van geslepen glas met een dikke bodem, zodat dat ene bolletje veel meer leek. Ze werden gebruikt in het Engeland van Victoria door ijsventers (vaak Italiaanse immigranten) die op straat hun waren aan de man brachten.

pennylicksHet ijshoorntje was toen nog niet uitgevonden, dus één ijscoman had een aantal glazen ijsdopjes die door diverse klanten gebruikt moesten worden. Dan werden ze even met een doek schoongeveegd. Toen bleek dat deze penny licks door de onhygiënische gewoonte van de verkoper een bron van besmetting waren, zijn ze verboden. Met name cholera en TBC werden verspreid via deze media. Kolerelijers, dat waren het!

Verzamelaars houden alle eierdopjes en borrelglaasjes op tweedehands marktplaatsen goed in de gaten. Of kopen bij de gespecialiseerde glas-antiquair (zoals deze Amerikaanse liefhebber).

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.