UA-118292059-1

Oslo Brands: dropshipscam?

Broeken, shirts, sandalen en behaas: het wemelt plotseling van webwinkels die gespecialiseerd zijn in één product. Allemaal onder de hoede van Oslo Brands, een vaag bedrijfje dat geregistreerd is in Delaware. Het regent klachten over de service en producten die vrijwel allemaal uit China afkomstig lijken. Een dropshipscam? Pas op, want ze doen nu ook zogenaamd Nordic Design.

Keo Speetjens: zegt die naam u iets? Joëy Mevissen? Mansour Jongeneelen? Het zijn allemaal zogenaamde ‘geverifieerde klanten’ van Swat Pants, een webshop die toegewijd is aan combat trousers. Maar geen van die namen komt elders voor op het wereldwijde web.

Swat Pants adverteert op Nederlandse sites via het Google Ad-netwerk. Ze zijn tevens op zoek naar brand ambassadors en medewerkers voor een team dat onder hoede van Oslo Brands actief is (te bereiken in Zweden via +46406922390). In de Algemene Voorwaarden is echter sprake van een Delaware company: Digital Advice LLC, sinds oktober 2015.

Bij de Consumentenbond waarschuwt een klant die zijn bestelling nooit ontvangen heeft. Ook andere labels zouden onder de hoede van Oslo Brands vallen.

Honderden shops

Als we zoeken op de combinatie van Oslo Brands en Digital Advice, krijgen we meer dan 450 hits.

Evelyn Bags
Banbury Bag
Bourbon Boots
Hypersoft Sneakers
Strider Shoes
Batumi Shoes
Silvereen Sneakers
Kylie Sandals
Shape Sleeves
Swat Jacket
Ashley boots
Lotus Breeze
Narlook
Alora Lift
Lina Lift
Polyshave X
Flexdress Pants
Therapistol
Woodglow Wax
Raine Pants
Igni Fit
Wide Ally
The Lucy Bra
Invisibliss Bra
Lucy Breeze

Het wemelt van de klachten over producten die nooit aankomen, terugbetalingen die uitblijven, te kleine maatjes (kenmerkend voor Chinese leveranciers) en slechte kwaliteit. Overwegend op Nederlandstalige klachtensites. Het geheel riekt naar een dropshipscam van een paar tieners die spullen uit China verkopen.

Prijsverschillen

Vrijwel alle spullen van Oslo Brands zijn veel goedkoper elders te koop. Een voorbeeld zijn Strider Shoes: zogenaamde vegan leren schoenen, nu afgeprijsd van €99- naar €59,99. Bij AliExpress kosten dezelfde schoenen $19-. Nota bene gemaakt van echt splitleer.

Vegan Leer?Onder het label Batumi Shoes verkoopt Oslo Brands zogenaamde handgemaakte lederen schoenen van veganistisch leer, afgeprijsd van €149,95 voor €59.95. Bij Amazon in de VS zijn dezelfde schoenen voor prijzen tussen $5.89 en $15.69 te koop via een handelsaccount van Aoukey. In Frankrijk kosten deze schoenen op Amazon €23,95 en heet de merchant Jiuzhou Sportswear naar een havestad in China. Leren schoenen. Met vegan heeft dat niets te maken.

N for Nicole

Zoeken we op een Zwitsers nummer van de zogenaamde klantenservice, dan komen we weer bij andere verwante sites uit. Een andere verzamelsite is bijvoorbeeld Swat React, met hetzelfde contactnummer als N for Nicole. Maar er zijn ook sites met namen zoals Northern Rules, Nordisches Design, Nordic Designs en La Via Nordica in gebruik. Zoek even op klachten en je ziet: weer dezelfde problemen bij overwegend Nederlandse klanten die hun geld kwijt zijn.

Oslo Brands is vanwege misleidende teksten over Swat Pants door de Reclame Code Commissie veroordeeld in december 2019. Gezien de misleidende teksten over vegan leren schoenen en vegan leren tassen liggen er meer veroordelingen in het verschiet.

Grote vraag is: zitten daar Nederlandse ondernemers achter? De verantwoordelijken lijken zich te verstoppen. Op het forum van Vara Kassa heeft zich een klant gemeld die al in 2018 gescamd is door een webshop met de naam Widealley.com. Ze waren destijds ook op zoek naar een designer.

Maciel & Aeschlimann

Via de route van Digital Advice (Sao Paulo en Delaware) is ook een CEO te vinden: Lourenço Maciel (CEO @ Digital Advice LLC + Marketing Manager @ Maciel-Spitka Global Solutions s.r.o. + Marketing Consultant @ US Social Consulting ltda). Lourenço Maciel blijkt van Braziliaanse afkomst (uit Sao Paulo), maar hij heeft in Bratislava gestudeerd – zo legt zijn Linkedin-profiel uit. Maciel presenteert zich daar tevens als managing partner bij DIV Brands.

DIV Brands is een ambitieus bedrijf dat in Zwitserland belastingaangifte lijkt te doen – zo blijkt uit de personeelsadvertentie voor een controller. At DIV Brands we build amazing direct-to-consumer luxury and lifestyle products that match the modern consumer’s need for convenience and novel experiences.

Maciel runt het bedrijf samen met een Jonathan Aeschlimann (oftewel Jonathan Schwartz) uit Rio de Janeiro, die volgens zijn Linkedin-profiel ook betrokken is bij Digital Advice en in Zürich woont. Ook zijn moeder Marcia Aeschlimann wordt genoemd in verband met de misleidende verkooppraktijken van Widealley; zij woont in Zurich. Jonathan is eigenaar van DIV Brands en Lourenço is eigenaar van Oslo Brands.

Wellicht zijn de bedoelingen goed. Ook in Nederland worden nu enthousiaste jongelingen klaargestoomd om snel rijk te worden met een dropship-startup, onder andere door Joshua Kaats met zijn Dropship Academy. Dat is eigenlijk een piramidespel. Dit soort coaches verdient vooral aan andere wannabee ondernemers. Veel volume zetten ze nog niet weg via hun dropshipbedrijfjes.

Maar wie wel veel verkoopt aan consumenten moet ook service leveren. Reageren op klachten, retouren verwerken en terugbetaling verzorgen. Daar schieten deze jonge starters vaak tekort.

Lourenço Maciel meldt dat hij per 2020 aangesloten is bij Antler, een early-stage venture capital firm in Amsterdam.

Het televisieprogramma 1Vandaag besteedde op zaterdag 27 juni aandacht aan dropshipscams omdat Maxime Meiland kleding van AliExpress doorverkoopt met de suggestie dat het eigen ontwerpen zijn. Vergelijkbaar bedrog komt vaak voor bij dropshipscammers.

[in bewerking]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.