UA-118352680-1

Deliso: Dropshipscam?

De webshop Deliso heeft een supertelescoop in de aanbieding via Facebook, een zoomlens die op smartphones bevestigd kan worden. Voor maar 29,99 eurootjes. Het lijkt een mooi aanbod, maar de adverteerder is een zekere ByDanique en uit de reacties op haar pagina is op te maken dat het een dubieuze dropship-adverteerder betreft. 

Aanleiding om de aanbieding eens onder het vergrootglas te leggen. Wat meteen opvalt, is dat er op de site van Deliso geen KvK-nummer genoemd wordt. Ook neemt het bedrijf geen verantwoordelijkheid voor de producten die via de webshop verkocht worden. Bij de Algemene Voorwaarden is te lezen dat er een overeenkomst ontstaat tussen de koper en de verkoper; de bemiddelaar zelf is geen partij in deze deal. Dat is een onhoudbare stelling. Bol.com en Amazon.com bieden ook ruimte aan third party sales, maar dat wil niet zeggen dat deze platforms geen eigen verantwoordelijkheid hebben.

We zien bovendien dat het woordje SuperTelescope uitgerust is met een TM-tekentje. Een rechtmatig trademark is dat niet, want bij de BOIP weten ze van niks. Het is dus geen geregistreerd trademark. De webshop staat vol met loze trademark-tekentjes. Listige kunstgrepen zijn het.

Feleroshop

Wie is Deliso? In het handelsregister staat deze handelsnaam op naam van K&L e-Com VOF in Dordrecht, daar gevestigd sinds augustus 2020. Op hetzelfde flatje zitten ook K&L Branding en Van der Linde e-Commerce. De onderneming houdt zich inderdaad bezig met misleidende verkoop, mogelijk zelfs bedrog en oplichting, omdat niet voldoende duidelijk wordt gemaakt dat het bedrijf zich slechts als bemiddelaar opstelt en er belangrijke zaken verzwegen worden.

Bij Tros-Opgelicht vertelt iemand die een kerstboom kocht bij Deliso dat er een sticker van zo’n boom geleverd werd. Andere klanten hebben vergelijkbare ervaringen bij websites van Felero en Feleroshop, die inderdaad dezelfde registratiegegevens hebben. Felero noteerde binnen enkele maanden al 135 negatieve reviews bij Trustpilot. Enkele gedupeerden melden bij Tros Opgelicht dat Jordy Kanters en Lars van der Linde de verantwoordelijke ondernemers zijn. Inderdaad K&L!

De Nederlandse webshops van Felero en Deliso lijken eind december leeg, maar in de Duitse versies gaat de verkoop van de MiniTree (met nep-trademark) gewoon door. Deliso verkoopt bovendien in Nederland nog steeds door middel van Facebook-advertenties, dus dat is de eerste plek om een klacht in te dienen. Het bedrijf heeft sinds het najaar van 2020 tientallen advertenties voor dropship-producten geplaatst op Facebook, allemaal beginnend met dezelfde openingszin: Iedereen heeft het over onze

Deliso rekent af via de payment service provider Mollie, dus dat is een tweede partij waar gedupeerden kunnen klagen. Een voorganger van Deliso en Felero is Brendos (met 151 negatieve reviews op Trustpilot) dat na twee maanden al verdampte. Via Mollie moet na te gaan zijn of het dezelfde ondernemers zijn.

Zie ook eerdere artikels over Dropshipscams.

[Naschrift] In maart 2020 beweert ook de politie dat er sprake is van een malafide webshop, zie Opgelicht! Is er inmiddels al iemand van zijn bed gelicht?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.