UA-118352680-1

Uit de boezem?

Dropship-verkopers zetten sneller nieuwe webwinkels op dan wij verhaaltjes schrijven. Wat hebben Koopjes-eiland.nl, Kortings-huis.nl en Kortings-land.nl gemeen? De domeinnamen staan op naam van een Cagri Kodalak, een populaire Turkse voetballer uit Den Haag. Het kan zijn dat de werkelijke eigenaar een fan is. Want deze webwinkels verkopen alleen maar dropship-ramsh zoals een ravioli-ijzer. Daar vragen ze €19,99 voor.

ravioli-ijzerWe zoeken even door op het beeld van deze dumpling press. Dan komt de bron vanzelf bovendrijven. Een verkoper bij Bol.com brengt €12,99 in rekening, terwijl een trader bij Amazon.de het waagt om hetzelfde apparaatje voor €29,99 aan te bieden. Op de marktplaats van Walmart kost hij $11,29. Dit persje is verdorie wereldwijd te koop, ook op marktplaatsen in India en Iran. Ik was al bang dat Ali Baba niet van de partij zou zijn, maar uiteindelijk trof ik het wafelijzertje bij AliExpress aan voor €1,42. Anderhalve euro! Nou ben ik dus benieuwd of die Nederlandse verkoper een eigen voorraad heeft of dat elk dumpling-klappergebit helemaal uit China opgestuurd moet worden.

Boezem?

Eigenlijk kan ik me niet voorstellen dat een voormalige Turkse profvoetballer uit Den Haag zich hiermee bezig houdt. Het doet me eerder denken aan de gastjes die ook het eerdergenoemde Deliso (zie Zakenkrant) opgezet hebben, want deze handelaars maken ook gebruik van nep-trademarks. Wie tijd heeft mag uitzoeken of Cuisinier Pro een geregistreerd merk is. De Chinese leverancier van AliExpress gebruikt deze naam in ieder geval niet. Op de verschillende websites staan geen adresgegevens, geen KvK-nummers en geen BTW-gegevens. Het enige spoor naar de verantwoordelijke ondernemers is via de betaalroute. Bij onzichtbare aanbieders spreken we van oplichters, scammers dus.

Op de site Koopjes-Eiland zien we nog wat anders. Er staat een tekst die wel erg kenmerkend is: Met ons gepassioneerde team halen wij alles uit de boezem om online winkelen voor iedereen gemakkelijk en toegankelijk te maken… Die laten we los op Google et voila, dezelfde uitdrukking komen we tegen bij Bodora.nl, BuyBlue.nl, Dealstogo.nl, Descuento.nl, Figamo.nl, Kortingshuis.nl, Laverla.nl, Moreli.nl, Murleys.com, Nazon.nl, Paradisewishes.nl, Prewise.nl, Shobbo.nl, Smitos.nl, Smitsimo.com, Viahia.nl en Visionstore.nl. De toverspreuk alles uit de boezem halen is verder nergens bekend. Kan het een Turks gezegde zijn?

t-shirtsKortingshuis

Op de site van Kortingshuis.nl staat een foto van een team dat echt lijkt, maar dat is een slimme t-shirt mock-up. Deze domeinnaam is al sinds november 2019 actief, de oudste van het stel. Daar hoort ook een Facebook-pagina bij die al veel ouder is dan de andere initiatieven. Kortingshuis is een firma die volgens de Facebookpagina gevestigd is in Oldenzaal, maar op dat adres zit een kringloopwinkel waar de handelaar een hoekje huurt. Deze handelaar is volgens de KvK gevestigd in Enschede.

Daar treffen we een Kortingshuis aan met hetzelfde logo dat we ook op de website zien. De handelsnaam staat op naam van Handelsonderneming T. de Bruijn, maar die firma zou sinds begin 2019 niet meer actief zijn. Deze T. de Bruijn maakt nu met zijn broer R. zogenaamde schanskorven. Dat staat wel erg ver weg van dropshipping. Het is mogelijk dat de domeinnaam overgenomen is en het logo gekopieerd, maar daar zou De Bruijn tegen moeten optreden.

GB Commerce

Een ander spoor loopt vanaf Visionstore.nl. Op deze website (zonder adressen, telefoonnummers of KvK-gegevens) is sprake van een aanbieder met de naam Dequ Lifestyle. Die heeft een Facebookpagina met een mailadres van GB Commerce en is tevens op Bol.com actief. Via Bol,com komen we bij trader Dentox uit, een handelaar uit Middelburg. Op hetzelfde adres is inderdaad GB Commerce gevestigd. Daar is ook een website voor gemaakt, maar die stelt niet veel voor.

Wat hadden al deze sites ook alweer gemeen? Ze gebruiken allemaal de uitdrukking alles uit eigen boezem halen. Misschien laten ze hun teksten schrijven door dezelfde kopijwammes, of zijn deze paragrafen simpelweg gekopieerd. Dat is een gangbare praktijk bij veel sitebouwers. Straks komt nog iemand het auteursrecht claimen. Anders doe ik dat op mijn eigen variant: alles uit eigen boezem persen

#dropshipscam

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.